דף זה עוסק בצירוף של איסורים זה לזה
במשנה (דף לד) נאמר: "וכל היוצא מן הגפן מצטרפין זה עם זה, ואין חייב עד שיאכל מן הענבים כזית, משנה ראשונה אומרת: עד שישתה רביעית יין. רבי עקיבא אומר: אפילו שרה פתו ביין ויש בה כדי לצרף כזית – חייב". יש שתי שיטות יסוד בהבנת שיטת משנה ראשונה זו. לפי שיטה אחת המחלוקת בין משנה ראשונה ורבי עקיבא היא לגבי שיעור שתיית היין שעליה מתחייב הנזיר, שלפי משנה ראשונה הוא רביעית, ולדעת רבי עקיבא הוא בכזית (תוספות). ואילו לפי השיטה האחרת המחלוקת היא לגבי כל איסורי נזיר, שלפי משנה ראשונה שיעורם – הן לשתייה והן לאכילה – הוא כדי רביעית, ולדעת רבי עקיבא הכל בכזית (רא"ש).
נוסח הגמרא שלפנינו מתאים לשיטת הפירוש הראשונה, לפיה "תנא קמא" (משנה ראשונה) לא מדמה את כל איסורי נזיר לשתייה, ולכן קובע כי שיעור האיסור הוא רביעית לשתייה וכזית לאכילה, ואילו רבי עקיבא לומד מן הפסוק "וענבים לחים ויבשים לא יאכל" (במדבר ו, ג) שכל איסורי הנזיר הם בשיעור כזית, כדינה של אכילה. ואילו המפרש כשיטה השנייה גורס כי תנא קמא מדמה את כל איסורי הנזיר לשתייה, ולכן אף איסורי אכילה הם בכדי רביעית. ויש שפירשו שהמחלוקת היא רק לגבי שתייה, אלא שלדעת משנה ראשונה אין מצרפים אכילה ושתייה יחד, בעוד שלדעת רבי עקיבא היין נכלל אף הוא בלשון אכילה, ולכן אף הוא מצטרף לענבים, והנזיר מתחייב על הכל בכזית. דבר זה מתאים לנושא הקודם במשנה: "מצטרפין זה עם זה" (המאירי).
התלמוד בוחן את הקשר בין דין "היתר מצטרף לאיסור" לדין "איסורים מצטרפים זה עם זה". לפי הסוגיה צירוף איסורי נזיר זה עם זה הוא פועל יוצא של שיטת רבי עקיבא (היתר מצטרף לאיסור, לעיל דף לו), אלא שאיסורים המצטרפים זה עם זה אסורים גם בזה אחר זה, ואילו בהיתר המצטרף לאיסור האיסור הוא רק כשהם נאכלים ונשתים בבת אחת (תערובת).
בתלמוד מובאות שתי מסורות בשם רבי יוחנן על היתר מצטרף לאיסור ברביעית יין של נזיר. מסורת אחת הביא רבי אבהו בשם רבי יוחנן (לה, ב), והתלמוד שם מסיק כי מסורת זו היא כשיטת רבי עקיבא, שאסר עירוב של פת ביין. החידוש של רבי יוחנן הוא אפוא שלא רק בפת ויין, אלא גם במאכלים כמו פת וענבים ההיתר מצטרף לאיסור להשלים את השיעור. מסורת אחרת היא של רבי אלעזר בשם רבי יוחנן, שהיתר מצטרף לאיסור רק במַשקים, והראשונים דנים בשאלה האם מסורת זו מתאימה לדעת רבי עקיבא. יש שפירשו כי רבי אלעזר סבור כרבי עקיבא, ולפיכך גם לדעתו מדובר בצירוף של פת ביין, אבל הוא סובר כמשנה ראשונה שדי בשיעור רביעית , ויש מי שמסביר כי רבי אלעזר סבור כמשנה ראשונה, היינו שיש לחלק בין שיעורי שתייה ואכילה, והצירוף הוא רק של משקה במשקה כמו יין ומים, ולא של פת ויין, כדברי רבי עקיבא (ר"א מן ההר בשם רש"י).
במשנה נאמר עוד: "וחייב על היין בפני עצמו, ועל הענבים בפני עצמן, ועל החרצנים בפני עצמן". במדרש ההלכה המבוא בתלמוד (ספרי במדבר ו, ג) למדו דבר זה מן הפסוק "וענבים לחים ויבשים לא יאכל", המלמד כי במין אחד ("ענבים") שיש לו שני שמות ("לחים ויבשים") חייב על כל אחד מהם מלקות. לפי סיבה זו גם ביין חדש, שעדיין לא תסס והוא עודנו בגדר מיץ ענבים, חייב עליו לעצמו. התלמוד דן על מניין המלקות למי שאכל חרצן או זג. בתורה נאמר "מחרצנים ועד זג לא יאכל" (שם ו, ד), ורבי אלעזר בן עזריה הסביר כי הכוונה היא "עד שיאכל שני חרצנים וזג".
בתלמוד עצמו חולקים האמוראים בדבר זה. אביי אמר: אכל חרצן – לוקה שתיים, אכל זג – לוקה שתיים, אכל חרצן וזג – לוקה שלוש. רבא אמר: אינו לוקה אלא אחת, שאינו לוקה על לאו שבכללות". המחלוקת היא האם לוקים על האיסור "מכל אשר יעשה מגפן היין" (שם, ד). לדעת רבא הוא לאו שבכללות, היינו: איסור הנאמר בלשון אחת שאפשר לפרש אותה בדרכים שונות, וכולן מחייבות למעשה (וראה בשורש התשיעי של ספר המצוות לרמב"ם), ואילו לאביי הייתה מסורת שצריך ללקות על לאו זה, על אף שהוא כללי.
בתלמוד נאמר בשם רבי אלעזר: "עשר רביעיות הן", כלומר, יש בהלכה עשרה תחומים שנקבע בהם שיעור רביעית. רב כהנא היה מסמן בידיו חמש אדומות וחמש לבנות ונותן סימן לזיכרון: "נזיר ועושה פסח שהורו במקדש ומתו: נזיר – רביעית יין לנזיר, פסח – ארבע כוסות בליל הסדר צריך שיהיה בהן רביעית, הוראה – אסור להורות הלכה אם שתה רביעית, מקדש – מי שנכנס למקדש כאשר שתה רביעית יין חייב מיתה, מוות – רביעית דם של שני מתים מטמאת טומאת אוהל". ובחמש הלבנות הסימן הוא: "חלה, נזיר ומצורע שנפסלו בשבת": חלה – רביעית שמן ללחמי קורבן תודה שנקראים חלה, נזיר – רביעית שמן לרקיקים בקורבן נזיר, מצורע – רביעית מים לטהרת המצורע, פסול – שתיית רביעית מים טמאים מטמאת את האדם מאכילה בתרומה. שבת – הוצאה מרשות היחיד לרשות הרבים במַשקים היא ברביעית. התלמוד מסביר כי על עניינים אלה אין מחלוקת, אך יש תחומים נוספים שבהם יש שיעור רביעית בהלכה (נטילת ידיים לשני אנשים, מים לטהרת סוטה, דילול מי רגליים, טבילת כלים) אבל אין שיעור זה מוסכם על הכל.